高官市民邊個癡 - 左丁山

更新時間 (HKT): 2021.05.05 02:00

特區政府嘅防疫措施,冇乜通盤計劃,一方面希望放寬管制,吸引內地客來港,(此乃零售業與旅遊接待業及酒店業之強烈要求),另方面又驚肺炎病毒、變種病毒自外輸入,疫情失控。於是乎,防疫措施飄忽不定,先推出一個餐飲業ABCD餐,全城冇人明白點樣運作以及確保安全而不犯例,再因為菲傭染上變種病毒,突然在4月30日宣佈全港外傭(約37萬人)要在5月9日或之前完成強檢,羅致光呢位IQ爆棚嘅局長仲威,話如不強檢,外傭可不選擇在港工作。咩嘢威呀?官威囉!明知道外傭現時有家歸不得(冇飛機航班),竟出此言,就令左丁山想起粵語殘片之陶三姑(惡婦)對楚楚可憐之南紅(窮家女)講:「你唔鍾意,可以唔入我家門㗎!」

僱用菲傭嘅家庭都知道,今時今日,菲傭一聲唔做,全家陷入恐慌!上星期總裁C請左丁山到金鐘香格里拉Petrus吃午飯,聽到個朋友菲傭續約,人工加到每月6,500,點知另外一家透過代理人,出到月薪7,000,做咗10年嘅菲傭於是跳槽,搞到家中兩個小孩子嘈晒。左丁山老友虎媽A因為菲傭乘機要求呢樣嗰樣,一怒即時炒咗佢,即時後果就係自己左騰右騰,忙於家務,平時用自由身接一啲project做,已經兼顧唔到。目前外傭(特別係菲傭)係sellers market,羅局長高高在上,不知主婦心情了。呢幾日,主婦發癲咁上網,為外傭預約時間去強驗,頭都痕晒,大罵政府安排倉猝。

林鄭特首就安樂啦,完善選舉制度自有中央作主,反對派唔係移民、失聲、收皮,就係被拘押,立法會又全無噪音,所有新條例可以拿拿聲通過,故此佢有時間做訪問主持交畀港台播出。湯家驊出到口捧佢連任,好事近矣。上到陸羽飲茶,有高人叫左丁山唔好只係聽到湯家驊之言,還要讀埋張志剛駁斥魔鬼之說,表面平靜,水平線下實有暗湧。左丁山邊度識咁多嘢,都話不敢參與咯,只問侍應:「你地會唔會搞六人枱、八人枱!」侍應話:「我地唔識咁複雜嘅嘢,專心做四人枱就得嘞!」見到餐廳R問佢點樣辦,佢話:「大部份伙記唔去打針,我強迫唔嚟,ABCD四分法,太麻煩,我都費事搞!」政府啲天才計劃,叻到冇人明白,真係唔知佢癡定你癡。

果然好玩 籽在四方,即like「果籽」FB專頁!
BannerBanner